Kampioen in Voedselverspilling Koop je ook geen voeding op het randje van de vervaldatum of groenten en fruit die een afwijking vertonen in vorm en kleur, zoals bij tomaten, paprika’s, champignons, appelen en bananen ? Heeft een TGT (te gebruiken tot) datum wel zin ? De bedoeling zou zijn voeding na een vervaldatum ‘stante pede’ weg te gooien omdat anders de volksgezondheid in het gedrang zou komen – of zit daar een commerciële achtergrond bij ? Rijst en pasta’s, b.v.  hebben bijna het eeuwige leven. Laat vooral de mensen zelf beoordelen of een aangeboden product in orde is; mocht er onverhoopt een vlekje op zitten, snij het dan weg. We worden met allerlei hygiënerisico’s om de oren geslagen en zo zet men de klant op het verkeerde been. Flauwekul en bedrieglijke verkooptechnieken. Na Nederland is België de slechtste leerling in de Europese klas als het op voedselverspilling aankomt : het gaat hier om 345 kg per kop en per jaar, dat betekent dat de Belg circa 630 € aan voedsel weggooit. Met dat geld zou een gezin heel wat meer kunnen doen.  Voor de ganse EU wordt de verspilling geschat op 88 miljoen ton en wordt er jaarlijks zo’n 2,2 miljard € aan voedsel in de vuilbak gedumpt.  En dat is nog niet alles: dit is nog maar de verspilling door de consument zelf (53 %).  Alhoewel de verbruiker de grootste verspiller is in de totale voedselketen, gaat er ook van oogst tot supermarkt nog eens twee miljard €. verloren. Wereldwijd verspillen we 1,3 miljard ton voedsel, een derde van de gehele productie (FAO bron). Terwijl ⅓ van de volwassenen in de Westerse landen aan overgewicht, soms  obesitas lijdt, heeft bijna 1 miljard mensen honger en zal de wereldbevolking tot  2050 van zeven tot negen miljard groeien. Het eten dat alleen in de VS verspild wordt is genoeg om al deze hongerige mensen  te voeden. En voorts, als op het land dat nu gebruikt wordt om voedsel te verbouwen, dat uiteindelijk toch verspild wordt, bomen zouden worden geplant, zou dat alle CO²-uitstoot door fossiele brandstoffen compenseren (Tristam Stuart). Besluit: minder eten, oordeelkundig winkelen en producten met een grote ecologische voetafdruk (ze komen soms van de andere kant van de wereld of zijn per stuk en/of weelderig in plastic verpakt) laten liggen. Volgens de Eurobarometer zijn consumenten zich wel degelijk bewust dat ze zelf een rol spelen bij het tegengaan van voedselverspilling, alleen weten ze niet hoe ze dat kunnen aanpakken. Waarom ook eens geen “Jaar tegen Voedselverspilling” inrichten – misschien is er nog wel ergens een dagske over ……!